top of page
BLOG: Blog2
Search
  • Writer's pictureAvocat Sirbu Mihai Remus

Amenda primita pe timpul starii de urgenta. Cum o contestam ?

Updated: May 6, 2020

UPDATE 06.05.2020

Amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale !!!

Important de precizat că cei amendați trebuie să conteste procesele-verbale în instanță, căci decizia Curții Constituționale nu retroactivează și nu se anulează amenzile automat, ci doar prin introducerea unei PLANGERI IMPOTRIVA PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENTIE !



Ordonanțele militare 1, 2 și 3 au instaurat o serie de noi fapte contravenționale, iar prin ordonanța militară nr. 4 amenzile contravenționale au ajuns la un minimum de 2000 de lei.


Starea de urgență impune măsuri stricte, iar amenzile urmăresc să prevină răspândirea COVID – 19, împiedicând oamenii să iasă în afara caselor, cu excepția motivelor bine întemeiate.


Evident ca persoanele sanctionate sunt nemultumite, si doresc sa conteste aceste amenzi.


Persoanelor fizice le poate fi aplicată o amendă contravenţională între minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei.


Cu privire la termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată: dacă procesul-verbal de sancţionare este înmânat pe loc persoanei amendate, termenul de 15 zile curge chiar din acea zi. Dacă procesul-verbal nu este înmânat pe loc persoanei amendate, ci este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării.



În primul rând, este indicat să contactati un avocat, pentru a afla dacă aveți șanse să anulați amenda sau nu, iar ulterior, să vă redacteze plangerea pentru a o depune in fata instantei competente.


Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001.


Plangerea se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se depune la Judecătoria in circumscripția careia s-a savarsit contraventia.


Mai mult decat atat, art. 21 din Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește că „Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.”


Este adevarat ca, in contextul pandemiei cu Coronavirus-COVID-19, este necesara instituirea unor masuri de prevenire si protectie, chiar si prin limitarea si interzicerea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor, insa modalitatea in care prevederile legale sunt adoptate si aplicate trebuie sa reflecte mai multa responsabilitate din partea institutiilor abilitate, pentru evitarea unor abuzuri de drept, in detrimentul cetatenilor !





1,196 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page