top of page
BLOG: Blog2
Search
  • Writer's pictureAvocat Sirbu Mihai Remus

Partajul bunurilor comune ale sotilor

Avand in vedere multitudinea de intrebari ce ne-au fost adresate cu privire la partajarea bunurilor comune ale sotilor, va prezentam care sunt regulile si aspectele procedurale de care va puteti lovi in ipoteza initierii unei actiuni de partaj. Pentru mai multe lamuriri ne puteti contacta.


In acest articol voi trata partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei de cei doi soti.


In primul rand trebuie sa stim ca partajul poate fi facut prin buna invoiala (partaj voluntar) sau prin hotarare judecatoreasca (partaj judiciar).

De asemeni, trebuie avut in vedere faptul ca partajul are ca obiect atat activul cat si pasivul patrimonial, adica, atat bunurile comune dobandite in timpul casatoriei cat si datoriile comune acumulate de soti in timpul casatoriei.


In mod evident, cea mai utila solutie este buna intelegere a sotilor, insa in majoritatea cazurilor intervin discrepante cu privire la cota de contributivitate, orgolii, precum si alte aspecte de ordin subiectiv, ce vor conduce la o actiune de partaj in instanta, situatie in care va este recomandat sa apelati la serviciile unui avocat specializat.


Partajul presupune impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei (sub regimul comunitatii legale) .


Conform art. 919, alin. 1, lit. f, din Noul Cod de Procedura Civila, partajul se poate cere impreuna cu cererea de divort: " La cerere, instanta de divort se pronunta si cu privire la incetarea regimului matrimonial si dupa caz, lichidarea comunitatii de bunuri si partajul acestora" ori, mai poate fi cerut oricand si dupa pronuntarea divortului. Am subliniat "oricand" pentru a va reaminti ca incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, ceea ce inseamna ca actiunea de partaj este imprescriptibila extinctiv. Daca partajul se depune odata cu cererea de divort, exista si posibilitatea ca acest capat de cerere sa se disjunga.


Un alt aspect ce trebuie avut in vedere, se refera la plata unei taxe judiciare de timbru, deoarece partajul se timbreaza la valoare, conform dispozitiilor art. 5, din Ordonanta de Urgenta nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.


Bineinteles ca exista si o serie de bunuri, dobandite in timpul casatoriei, care nu sunt supuse impartirii prin partaj, fiind denumite conform legislatiei in vigoare, ca si bunuri proprii. Facem o clasificare cu privire la o serie de bunuri proprii :

-bunurile dobandite prin mostenire, donatie, legat,

-bunurile de uz personal;

-bunurile destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;

-drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala;

-bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensa, etc.


Ce acte sunt necesare in cazul partajului judiciar ?

-sentinta definitiva de divort / certificatul de divort (cand partajul se face dupa divortul sotilor);

-certificatele de atestare fiscala de la organul fiscal;

-contractele de vanzare-cumparare a bunurilor imobile;

-extrase de carte funciara;

-actele de identificare ale autovehiculelor;

-contractele de donatie facute ambilor soti;

-orice alte documente privind provenienta bunurilor mobile/imobile;

-contracte de credit;

-contracte de imprumut, etc. (deoarece partajul are in vedere atat activul cat si pasivul).


Exista si anumite reguli procedurale in ceea ce priveste modurile de impartire, in functie de natura bunului/bunurilor a caror partajare se solicita. In situatia unui bun comod partajabil in natura, regula este simpla, partajarea acestuia facandu-se proportional cu cota parte a fiecarui titular. A doua ipoteza de lucru priveste bunul care nu este comod partajabil, avand natura unui bun indivizibil, situatie in care se poate recurge la doua solutii, si anume:

1. sa fie atribuit intregul bun unei persoane cu conditia achitarii unei sulte (sume de bani) in favoarea celeilalte persoane;

2. pe cale de exceptie, teoretic se poate proceda la vanzarea bunului, in modul in care titularii vor conveni, iar in situatia unei divergente se va recurge la licitatie publica, distribuirea pretului catre titulari facandu-se proportional cu cota parte a fiecaruia dintre ei.


De regula, bunurile comune se impart intr- cota de 50% - 50% pentru fiecare sot. Pentru aprecierea contributiei sotilor la dobandirea bunurilor comune, instantele de judecata nu trebuie sa porneasca de la premiza contributiei egale a sotilor la dobandirea bunurilor comune, ci trebuie sa administreze probe pentru lamurirea acestui aspect, o cota egala urmand a se stabili doar atunci cand nu exista elemente din care sa rezulte o contributie diferita.


Contributia se stabileste nu numai in functie de aportul de ordin material al sotilor, ci si in functie de munca prestata in gospodarie si pentru cresterea copiilor, se tine seama de orice alte imprejurari de natura sa contribuie la determinarea corecta si echitabila a participarii sotilor la patrimoniul comun.


In astfel de situatii se impune administrarea unui probatoriu riguros in fata instantei, astfel incat probele sa avantajeze sotul cu contributia majoritara.


Conform dispozitiilor art. 357 din Noul Cod Civil:

1) În cadrul lichidării comunității, fiecare dintre soți preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune și la regularizarea datoriilor.

(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soț, pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soții au avut o contribuție egală.


Pentru situatia in care partajul se va realiza in instanta, veti avea nevoie de un avocat specializat. Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste partajul, sau demararea unei actiuni de partaj ne puteti contacta.



882 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page