top of page
BLOG: Blog2
Search
  • Writer's pictureAvocat Sirbu Mihai Remus

AMENDA RUTIERA. CUM O PUTEM CONTESTA ?

Updated: May 26, 2020

AMENZI RUTIERE!

ANULAREA PROCESULUI VERBAL DE CONTRAVENTIE!


Amenda este una dintre principalele sancţiuni contravenţionale prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.


Dintre sanctiunile ce pot fi aplicate pe drumurile publice din Romania de catre agentii constatatori, amenda contraventionala este cea mai intalnita in viata de zi cu zi, iar motivele primirii sunt multiple, de la neadaptarea vitezei regulamentare, consumul de bauturi alcoolice, vorbitul la telefonul mobil in timpul sofatului, nepurtarea centurii de siguranta, neacordarea de prioritate, acestea fiind doar cateva exemple des intalnite.


Contravenţiile sunt constatate printr-un proces-verbal, care se încheie de către un agent constatator, in cazul de fata agentul de politie.


Greşelile agentului de politie efectuate la intocmirea procesului verbal de contraventie, greseli ce tin poate de slaba pregatire, de neatenţie, rea vointa sau chiar de ignoranta, pot fi sesizate uneori cu usurinta, iar soferii nemultumiti pot contesta procesul verbal intocmit cu nerespectarea prevederilor legale, prin avocat, avocat ce le va sustine cauza in fata instantelor judecatoresti.


In cazul in care ati primit o amenda si va considerati neindreptatit aveti posibilitatea să contestati procesul - verbal în cel mult 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. De asemenea, este de stiut ca pe intreg procesul, sancţiunile acordate prin procesul verbal contestat, vor fi suspendate pana la finalizarea acestuia.Termenul curge de la data la care ati semnat procesul-verbal de contraventie sau data la care acesta a ajuns, prin intermediul Postei Romane, la domiciliul dvs.


Cel mai important lucru ce trebuie cunoscut de catre contestatori, in ceea ce privesc amenzile obtinute pentru depasirea vitezei peste limita legala, este faptul ca măsurătorile cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute pe timp de ceaţă sau cu vizibilitate redusa şi, ca urmare, culoarea maşinii, numărul de înmatriculare sau şoferul acesteia nu pot fi determinate absolut fără dubiu. Echipajul de Poliţie care efectuează controale cu radare trebuie să aibă în permanenţă asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologică şi autorizaţia de operator radar, pentru agentul care întocmeşte procesul verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente poate fi trecută în procesul verbal la rubrica „alte menţiuni" şi poate atrage nulitatea amenzii, dacă este contestată în instanţă.


Contestarea procesului-verbal se face prin redactarea unui act de investire a instantei, numit plangere, ce se depune pe rolul judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita fapta.


Dosarul plangerii va fi intocmit in 2 exemplare si va contine:


- plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei;

- copie xerox act de identitate;

- procesul-verbal de contraventie in original.


Mai jos va prezentam cateva din motivele de admitere a plangerii contraventionale formulate impotriva procesului – verbal de contraventie:


- neprezentarea probei radar in instanta;

- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;

- lipsa semnaturii agentului constatator;

- lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal;

- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a facut procesul - verbal;

- stabilirea amenzii contraventionale in suma totala, fara sa indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventiile stabilite.


Cele prezentate mai sus, sunt doar o serie de motive de admitere a plangerii contraventionale formulata impotriva procesului verbal de contraventie.



95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page